Taal / Langue / Language

 

Een bijzonder document uit de 16e eeuw is gevonden in de Grote Kerk in Vlaardingen. Het gaat om een pagina uit een getijdenboek dat vroeger in de kerk werd gebruikt. De tekst is in het Latijn.


Tijdens de revisie van het orgel dook het papier op in één van de orgelpijpen. Organist Aad Zoutendijk: "Vroeger werden pijpen bijgeschaafd met de hand, om het risico op lekken te voorkomen werd de pijp behangen met papier."

Het papier werd ontdekt tijdens werkzaamheden. ''Het orgel wordt gerenoveerd'', vertelt Zoutendijk. Toen bleek dat een pijp geen goede toon gaf, werd het ding onder de loep genomen. ''We keken in de pijp en er zat tekst in.''

Mattheüs
De organist heeft het document laten beoordelen door twee deskundigen. Onafhankelijk van elkaar schatten zij de tijdsduiding op het begin van de 16e eeuw. Volgens Zuidendijk staan op het document onder meer de evangeliën van Lucas en Mattheüs.

Zelf kan Zoutendijk de teksten niet lezen, want hij beheerst het Latijn niet, maar de prentjes zijn heel herkenbaar voor mensen die de bijbel goed kennen. De organist heeft het document enkele weken geleden ontdekt, maar er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Door een tweet van burgemeester Bert Blase kwam de ontdekking in de openbaarheid.