BOUDELO DUBBEL
Boudelo Donker Abdijbier 8.5% is een heerlijk Belgisch donker streekbier met nagisting op de fles.

SMAAK
Fruitig aroma. Uiterst rijk smaakpalet van caramel, zoethout en de aardse puurheid zoals de geschiedenis van de Abdij van Boudelo.

VERGELIJKBAAR MET..
Dit bier vertoont volgens kenners een sterke gelijkenis met een Trappist Westvleteren 8 of een N'ice Chouffe.
Doch is een abdijbier geen trappist, want het wordt niet in een abdij gebrouwen.

DE NAAM DUBBEL:
De meeste trappistenkloosters brouwen een Dubbel en/of een Tripel. Het begon eigenlijk allemaal met de Dubbels. Als de paters voor zichzelf brouwden, maakten ze een licht bier voor bij de maaltijd, een 'enkel', en er werd met krijt één kruisje op het vat aangebracht. Het normale bier voor de gasten was een "dubbel", twee kruisjes, wat zwaarder dus ( rond de 6 graden) en het zwaarste bier ( tussen 7,5 en 9 graden) werd "tripel" genoemd, en kreeg uiteraard drie kruisjes op het vat. Dubbel is veel ouder dan de blonde bier, die pas opkwamen rond de jaren dertig van vorige eeuw. Dubbel staat voor een donkerbruin bier van hoge gisting, tussen 6,5 en 8 graden alcohol sterk, met hergisting in de fles. Vergelijkbaar met de Westmalle Dubbel, de Chimay Rouge, de La Trappe Dubbel, De Westvleteren 8 of de Rochefort 8. Dit zijn redelijk zware bruine bieren, de donkere mouten waarmee deze bieren gebrouwen worden bevatten immers veel suikers die door verhitting onvergistbaar zijn geworden, zodat ze in het bier achterblijven. En sommige brouwerijen gaan nog verder in de vergisting en brengen bieren van 9 graden (Chimay Bleu) of zelfs 11 graden ( Westvleteren 12 en Rochefort 10, La Trappe Quadrupel). Bieren waar je even moet voor gaan zitten, en die in hun smaakervaring doen denken aan rozijntjes, caramel, koffie, noten…ze hebben ook steeds een bitter toetsje op het einde, en dat maakt ze zo lekker. Het is dat bittertje dat de bieren uiteindelijk overeind houdt, want anders zijn ze te zoet van de hoge alcohol en de gebruikte mouten en kandijsuikers, nodig voor het hergisten.

Ontdek hier het verschil tussen abdijbier en trappist.

BOUDELO TRIPEL:
De blonde Boudelo-Abdij Tripel 8.5% is een uitzonderlijk Belgisch streekbier met nagisting op de fles. 

SMAAK:
Gebrouwen met de beste hopsoorten en verrijkt met kruiden uit de kloostertuin van de vroegere Boudelo-abdij.
(Karwijzaad, Paradijszaad, Koriander)

Licht, ongefilterd en zacht van smaak met een heerlijke bittere afdronk.

DE NAAM TRIPEL:
Vele mensen vragen vaak waar die naam "tripel" vandaan komt. Dit heeft te maken met de densiteit of alcoholgraad van het bier. Als de paters voor zichzelf brouwden, maakten ze een licht bier voor bij de maaltijd, een 'enkel', en er werd met krijt één kruisje op het vat aangebracht. Het normale bier voor de gasten was een "dubbel", twee kruisjes, wat zwaarder dus ( rond de 6 graden) en het zwaarste bier ( tussen 7,5 en 9 graden) werd "tripel" genoemd, en kreeg uiteraard drie kruisjes op het vat. Vandaag verstaan we onder "tripel" een goudblond bier van hoge gisting met nagisting op vat, tussen 7,5 en 9 graden.  Met tripels zijn we met dit land groot geworden in het wereld-bierlandschap. Het is niet eenvoudig om ze te maken, een spel van temperaturen en de juiste dosage van suikers bij het bottelen. Deze gaan gedurende een drietal weken op een constante temperatuur van 20o in de fles verder omzetten in alcohol en vooral... fruitige esters, die maken het verschil met een niet nagegist bier.