Taal / Langue / Language

Een groep archeologen en studenten archeologie van de Universiteit Gent voerden in 2011-2012 opgravingen uit op de oude site van de abdij van Boudelo. Het gaat om nieuwe vondsten van 2 omwalde neerhoven.

https://www.youtube.com/watch?v=w-eGN2FRJfU

Onder leiding van Prof. Dr. Wim De Clercq leggen ze de grondvesten van een oud 14de eeuws gebouw bloot. Door toepassing van de modernste technieken met GPS-metingen via satelliet en bodemonderzoek met electromagnetische inductiesensoren worden nu sporen tot 3 meter onder de grond gevonden. Het gevonden gebouw staat op geen enkele kaart of archief vermeld en de herkomst of functie ervan is nog onbekend. De oudste kaart van Boudelo is van 1576 en dit gebouw dateert van de jaren 1300-1400.
Mogelijk was het op het ogenblik van de oudste kaart dus al afgebroken. De gehele abdij werd in 1578 vernietigd

Vis Ornament Boudelop 7 december was er de contactdag archeologie aan de abdij van Ename. De vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent maakte daar de vondst bekend van een bijzonder voorwerp: een deel van een vis in steen.

 

 

Wetenschapsblad Eos kroont archeoloog en bio-ingenieur Philippe De Smedt (Universiteit Gent) tot meest beloftevolle onderzoeker van het moment. De Smedt krijgt de Eos Gouden Pipet 2013 voor de originele manier waarop hij met een bodemscanner aan archeologie doet, in Klein-Sinaai en in Stonehenge.

NOOIT EERDER ONTDEKT NEERHOF IN DE VELDEN VAN BOUDELO, KLEIN-SINAAI (bron UGENT)

1: Centrale gebouw op site 1
2: centrale gebouw op site 2
3: zandig pad richting de zandrug (= richting de vroegere abdij)
4: rand van de zandrug
5: omwalling rond de individuele sites
6: bedijking/omwalling rond de grote gracht die de gehele site omzoomd
7: huidige drainagegracht


Gentse onderzoekers hebben in Klein-Sinaai op de Abdijsite Boudelo met succes een bodemscantechniek gedemonstreerd waarmee ondergrondse (historische) structuren, zoals gedempte grachten of bakstenen bouwsels, tot meer dan drie meter diep geïdentificeerd kunnen worden zonder de bodem te verstoren. In combinatie met beperkte opgravingen kunnen verborgen archeologische landschappen zo in 3D in kaart gebracht worden. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Scientific Reports en kan rekenen op interesse van over heel de wereld. Zelfs NBC NEWS bracht er een reportage over.

Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn erin geslaagd een niet eerder ondekt neerhof van de Boudelo-abdij in 3D reconstrueren. Door een combinatie van geofysische data met beperkte opgravingen kregen ze bovendien een uniek inzicht in de evolutie van het ‘herwonnen’ landschap in de middeleeuwen. De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in Scientific Reports, het open access tijdschrift van Nature. De aanpak, waarvoor slechts beperkte ingrepen in de bodem nodig zijn, biedt een goede basis voor de studie van complexe historische landschappen zoals Stonehenge.
Zelfs NBC NEWS bracht er een reportage over.
Klik voor volledige onderzoek.

 

http://science.nbcnews.com/_news/2013/03/21/17401757-holy-land-medieval-monks-drained-wetlands-to-build?lite

 

http://www.earthmagazine.org/article/old-landscapes-see-light-thanks-improved-imaging

 

ARCHEONET: http://www.archeonet.be/?p=29782


http://www.nature.com/srep/2013/130321/srep01517/full/srep01517.html

 


http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130321_00513477

 



http://www.livescience.com/28077-images-reclaimed-medieval-wetlands.html


http://eoswetenschap.eu/artikel/bodemscan-onthult-geheimen-van-middeleeuwse-landschappen



HISTORY NEWS NETWORK
http://hnn.us/articles/medieval-monks-drained-wetlands-build


NATUREASIA.COM
  http://www.natureasia.com/en/research/highlight/8348

 

De verschillende houdingen zijn oa te verklaren door het ontbreken van een lijkkist; in dit geval zijn er geen nagels te vinden. Bij sommige geraamten is vastgesteld dat de overledene met zijn pij op een plank is vastgenageld, dit is te zien aan de manier waarop de nagels rond het geraamte liggen; en andere zijn in een kist begraven waarvan de vorm soms door de vindplaats van de nagels bepaald kan worden.

Het centrale abdijcomplex bestond uit een kerk, bibliotheek, keuken, recreatielokaal, lavatory, kruisgang, sacristie, kapittelzaal, verwarmd lokaal, refter, pand en een trap die naar de slaapzaal van de monniken leidde. Binnen de muren van de abdij bevonden zich onder andere een infirmerie, een koeienstal, paardenstal, schapenstal en duiventoren alsook een aantal visvijvers.

 

Op 4 december 2010 hadden we een interview met Alfons De Belie, die de opgravingen op de site Boudelo uitvoerde.

Na het grondig lezen van zijn boeken, hadden we nog een aantal ernstige vragen, die we met de man zelf wilden delen. Maar het interview is zeker nog niet afgerond.