Het stadsbestuur gaf aan projectontwikkelaar Trobo een vergunning om de Baudelokapel en de oude stadsbibliotheek aan de Ottogracht te verbouwen. Behalve een renovatie, zal er aan het uitzicht van de twee gebouwen niet veel extra veranderen.

De Gentse bvba Trobo kocht een jaar geleden de twee panden voor 1,26 miljoen euro van Stad Gent en het Gemeenschapsonderwijs. Behalve een renovatie, zal er aan het uitzicht van de twee gebouwen niet veel extra veranderen. Dat mag ook niet. De voormalige Baudelokapel is een beschermd monument.

In de Baudelokapel komt een restaurant op een nog te bouwen, hangende verdieping. De gelijkvloerse verdieping van de Baudelokapel wordt gerenoveerd en blijft vrij voor wekelijkse markten, beurzen en andere sociaal-culturele evenementen.

De gangen van de bibliotheek aan de kant van de Ottogracht worden verbouwd tot vier commerciële ruimtes: een boekencafé, een tentoonstellingsruimte en erboven twee lofts. In de binnentuin aan de Bibliotheekstraat komt een ‘transparante’ tearoom met een dakterras en een terras. Over vier jaar moet de hele renovatie verplicht afgerond zijn.

Ladislas Leys: "Binnen het jaar verrijst in de Baudelokapel een overdekte eetmarkt: niet met traditionele marktkraampjes, maar met 12 verschillende eetstandjes. In de middenbeuk kunnen 450 mensen zitten. Daarboven komt een nieuwe etage met twee feestzalen en een trendy bar. De Baudelokapel werd vorig jaar samen met de Oude Stadsbibliotheek verkocht."